Det ekologiska originalet

Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta – fri från gifter och full med smak.

Saft, sylt, gelé och marmelad

Alla våra goda safter, sylter och marmelader innehåller enbart KRAV-godkända ingredienser av bästa kvalité. På gården i Värmland odlar vi rabarber och övriga råvaror kommer dels från de svenska skogarna men även från andra länder som bland annat Bosnien där vi genom vårt samarbete hjälper människor att bygga upp en egen hållbar verksamhet igen efter kriget. Läs mer om våra råvaror längst ner på sidan. Vid kokningen tillsätts enbart socker och där det behövs även fruktpektin och citronjuice för smakens skull. Vi använder inga färgämnen, konserveringsämnen eller smakförstärkare. För när man använder riktigt bra råvaror behöver man inte tillsätta något för att det ska smaka fantastiskt.

Sylt
Gelé
Marmelad
Saft

Sylt

Gelé

Marmelad

Saft

Naturligt hållbar

Eftersom vi inte använder konserveringsmedel i våra produkter, som exempelvis den vanligt förekommande citronsyran E330 som utvinns från svartmögel, måste vi få våra produkter hållbara på annat sätt. Det gör vi genom pastörisering. Den oöppnade flaskan/burken är då hållbar vid rumstemperatur i minst två år. Oftast längre. Öppnad burk eller flaska är en färskvara och ska förvaras i kylskåp. Hållbarheten efter öppnande varierar beroende på vilka råvaror den enskilda produkten innehåller. Lingonsylt håller till exempel längre än hallonsylt.

Schyssta råvaror

Lingon

Svenska vilda bär

Vi tycker att det är viktigt att veta varifrån bären och frukten kommer. Vi har fasta leverantörer som vi känner väl och köper bara KRAV-godkända råvaror. Varje råvara har en historia, som vi månar om och gärna vill att du som köper våra produkter känner till. Vi unnar oss lyxen att leva efter våra ekologiska principer och driva vårt företag efter vår övertygelse. Vi tror också att du och världen mår bättre av att vi bryr oss. Vi har till exempel alltid valt att köpa KRAV-märkta bär från Sverige, även om de är dyrare än bären från exempelvis Östeuropa. Med undantag för de vilda bären från Bosnien som du kan läsa om längre ner.

I och med att vi bara köpa KRAV-märkta bär har du som konsument en garanti att bärplockarna har haft bra arbetsvillkor och ersättning för sitt arbete.

Svarta vinbär

Odlat från Sverige

På Torfolk Gård odlar vi rabarber och även lite jordgubbar. Men huvuddelen av de råvaror som vi använder i förädlingen köper vi. Svarta vinbären i saften odlas i Dalarna. Till sylten använder vi svenska bär när vi får tag i det.

Jordgubbe

Jordgubbarna kommer från olika länder och en mindre del från vår egen odling. Anledningen till att vi skriver olika länder på etiketten är att vi trycker stora antal etiketter och har ingen stadig import från ett land. Det finns nämligen inga svenska ekologiska jordgubbar tillgängliga för syltproduktion längre.

Citrusfrukt

Citrusfrukter från Italien

Vi har ett bra samarbete med ett Sicilianskt företag sen många år. Därifrån köper vi apelsin, citron och grapefrukt.

Björnbär

Bär från Bosnien

Den ekologiska rörelsen är internationell. När du köper en burk Björnbärsmarmelad från Torfolk Gård stöder du uppbyggnaden av ett krigshärjat Bosnien. Hur mycket skadorna från kriget påverkar människorna i Bosnien kan vi nog inte förstå. Men med egna ögon kan vi se att det är mycket som behövs för att landet ska fungera igen.

I området runt Srebrenica är traditionen att odla bär och ta hand om vilda bär gammal. Men nästan allt blev förstört under kriget. Sönderskjutna hus, åkrar i träda och förstörda vägar mötte återvändande flyktingar och besökare. Det fanns nästan inga arbeten, inga produkter att sälja. Men det fanns fortfarande vilda bär från en ren natur. När det nu var dags att börja bygga upp landet på nytt var de vilda björnbären och hallonen de första produkterna man kunde få fram.

Genom ett SIDA-stött projekt med Grolink som genomförare har bosnierna valt att satsa på ekologisk produktion. Både de vilda bären och nya odlingar kan uppfylla kraven för ekologisk produktion. En egen kontrollorganisation med svenska KRAV som modell är under uppbyggnad.

Hallon

Men för att komma igång, innan den egna kontrollorganisationen hade börjat arbeta, kontrollerades de första ekologiska bären av svenska ”KRAV-kontroll”. Bärföretaget ”Olle Svenssons Partihandel” köpte den första skörden av kontrollerade ekologiska bär. Nu har Olle Svenssons satsat pengar och byggt ett nytt fryshus som ligger centralt i Srebrenica.

Torfolk Gård gör marmelad av björnbären och sylt/saft av hallonen. Att köpa bär från Bosnien är hjälp till självhjälp. Vi ger inte bidrag, vi hjälper dem att komma igång och bygga upp en egen verksamhet igen. En verksamhet som är hållbar – både ekologiskt och ekonomiskt.

EcoSocial logo

Socker

Vi använder ekologiskt rörsocker från Brasilien. Företaget som vi köper socker ifrån är mycket aktivt i återuppbyggandet av regnskogen. De tar även ett socialt ansvar och är certifierade med märket EcoSocial.

Våra återförsäljare