Det ekologiska originalet

Vår affärsidé är enkel, vi producerar mat som vi själva vill äta – fri från gifter och full med smak.

Om oss

För oss på Torfolk Gård är det viktigt hur vår sylt och våra grönsaker påverkar både natur och människor. Det är en lika stor del av kvalitén som smaken. Vi tycker att ett företag har större ansvar än att bara följa marknaden. Vår verksamhet kan beskrivas utifrån tre viktiga områden: miljö, medarbetare och kvalité. Dessa hörnstenar går hand i hand och strävar alla efter en bättre värld. För vår omgivning, för våra anställda och för våra kunder.

Medarbetare

Torfolk Gård AB har vuxit successivt sedan 1977. Från att det inledningsvis endast var delägarna som arbetade i företaget, har Torfolk Gård idag både fast anställda, säsongsanställda samt praktikanter. Dem kan ni läsa mer om här. Företaget drivs med en idé om att kunna ge de inom företaget arbetande personerna möjlighet till personlig utveckling samt att dessa ska trivas på sin arbetsplats. Jämställdhetsarbetet inom företaget har kommit långt, vilket bäst markeras genom att tesen ”lika lön för lika arbete” är helt styrande för lönesättningen.

De övergripande målen för medarbetarna är följande: Medarbetarna inom företaget ska trivas och kunna utveckla sig själva. Ingen inom företaget ska diskrimineras av någon orsak. Företagets framtida utveckling ska vara resultatet av både ägarnas och medarbetarnas gemensamma ansträngningar och visioner.

Porträtt på Olle och Marica

Miljöpolicy

Torfolk Gård AB är ett familjeägt livsmedelsföretag med den huvudsakliga verksamheten inom sylt, saft och marmeladtillverkning. Utöver detta odlas grönsaker på friland. Företagets verksamhet är godkänd och kontrollerad av KRAV. Ända sedan starten 1977 har företaget bedrivits med ekologiska förtecken, vilket gör att miljöarbetet genomsyrar såväl sylttillverkningen som grönsaksodlingen. Detta medför i sin tur att största miljöhänsyn tas vid både nyinvesteringar och vid inköp av externa varor och tjänster. Att följa rådande miljölagstiftning, både nationell och internationell, är ett absolut minimikrav. Torfolk Gård strävar efter ständiga miljöförbättringar inom all verksamhet för att kunna visa upp goda exempel rörande ekologisk och social hållbarhet.

De övergripande målen för miljöarbetet är följande: All verksamhet ska ha minsta negativa påverkan på miljön. All verksamhet ska bidra till införandet av ny miljövänlig teknik. Grönsaksodlingen ska bidra till en bördigare jord. All verksamhet ska aktivt bidra till en utveckling mot ett mer miljöanpassat samhälle.

Jordgubbar och hallon

Kvalitet

Torfolk Gårds motto: ”Vi gör mat som vi själva vill äta” innebär att företaget strävar efter att endast sälja förstaklassiga produkter från såväl bärförädlingen som grönsaksodlingen. Högt råvaruinnehåll ger hög kvalitet i sylttillverkningen. Förutom bär- och fruktråvaror, används endast socker, vatten och pektin. Inga konserveringsmedel, färg- eller smakämnen tillsätts.

De övergripande målen för kvalitet är följande: Tillverkningen av ekologiska livsmedel ska ske till rätt kvalitet enligt kundens behov.

krav logo

Kort om krav

KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs regler är i många fall snäppet hårdare än EU:s regler gällande miljö, djurhållning och tillsatser. Man förbjuder bland annat flera av de bekämpningsmedel som är godkända av EU, som exempelvis koppar och svavelkalk.

Marica med get

Hur det började

När vi flyttade till värmländska Torfolk Gård i slutet av 70-talet var vi fulla av ambitioner. Vi ville med goda exempel visa att det gick att göra världen lite bättre, lite grönare. Och vi ville ha roligt under tiden!

Mat utan “gifter” var inte så lätt att få tag på, så vi odlade allt vi kom på. Hade mjölkdjur och höns och tillverkade ekologisk mat åt oss och andra. En dag ropade vi in en mustpress på auktion. Det var så vi kom in på must och saft, vilket senare också blev sylt, marmelad och mos.

1985 var vi med och startade KRAV, då kallades ekologisk odling för ”alternativ odling”. I ungefär samma veva var vi med och startade Samodlarna som var en odlar- producentorganisation för att kunna sälja våra ”alternativa” produkter till butiker.

Tidvis var vi många som bodde på Torfolk. Nu är vi två som har funnits länge på gården. Det är Olle och Marica. Tillsammans med våra medarbetare, anställda och samarbetspartners, vill vi fortfarande göra världen lite grönare.

Vi odlar fortfarande ekologiska grönsaker till oss själva, men också till gårdsbutiken, andra affärer i Värmland och till våra lokala lådkunder. Vi gör idag elva syltsorter, två geléer, fem marmelader, sex saftsorter och äppelmos som säljs över hela landet samt även i Japan, Storbritannien och Nederländerna.

Våra återförsäljare