Rågbröd med lingon

Dag 1
Lös upp surdegen i 4 ½dl vatten, tillsätt 300 g rågmjöl och vispa ordentligt. Degen ska vara trögflytande. Täck över skålen med en fuktad kökshandduk och låt vila över natten (30°C är optimal temperatur). Vänta gärna tills degen börjat jäsa ordentligt innan du går vidare till nästa steg.

Dag 2
Blanda i 100 g rågmjöl och ½-1dl vatten i degen. Vispa ordentligt. Låt degen vila övertäckt i 1-3 timmar tills den börjar jäsa ordentligt.

Om du bakar med köpt rågsurdeg så kommer du behöva den köpta jästen också.

Blanda ihop degen med, 1 dl vatten, 200 g rågmjöl, 200 g vetemjöl, 20 g salt, 100 g honung och 1 dl lingonsylt. Om du är osäker på jäsningen kan du blanda i 10 g jäst i vattnet. Blanda i flera minuter tills degen blir till en slät massa, ungefär som gröt i konsistensen. Låt degen vila övertäckt tills den börjar jäsa (ca 2-4 timmar).

Stjälp upp och dela degen i två på havregrynen och lägg dem i två smorda avlånga brödformar och låt dem jäsa ytterligare drygt 1 timme.

Sätt in en tom långpanna längst ner i ugnen och värm ugnen till 250°C. Sätt in bröden i ugnen och häll 1dl kallt vatten i långpannan. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 175°C och grädda ytterligare 1 ½ timme.

Ingredienser

Till 2 st bröd

1 msk surdeg (starta en surdeg av PaindeMartin)
ev 10 g jäst
ca 6 dl vatten (45 grader)
600 g rågmjöl
200 g vetemjöl
20 g salt
100 g honung
1 dl lingonsylt eller
1 dl osötade lingon för ett sockerfritt alternativ
2 dl havregryn