Hjortronkaka

Det här är en klassisk kaka från vår bygd. Anna Tora Hedéen hade Hedegårds pensionat lite norr om Torfolk Gård. Hon var känd för sin hemlagade mat och receptet är hämtat ur hennes kokbok.

Rör smöret och hälften av sockret. Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet och rör till en porös massa.

Vispa äggulorna och resten av sockret och blanda ner i smörblandningen.

Vispa äggvitorna hårt. Rör ned mjöl och bakpulver växelvis med de vispade äggvitorna. Bred ut smeten i rund väl smord form och lägg hjortronsylten överst.

Grädda 35 minuter i 175 grader ugnsvärme. När kakan har svalnat siktas florsocker över.

Serveras med vispgrädde.

Ingredienser

2 dl vetemjöl
2 stora ägg
150 g smör
2½ dl florsocker
½ tesked vaniljsocker
1 tesked bakpulver
rivet skal av en citron
320 g hjortronsylt